هنگام راه اندازی یک سایت، اولین چیزی که باید به آن فکر کنید، یک «نام دامنه» یا Domain Name یا به طور خلاصه، «دامنه» است که همان آدرس سایت شما را تشکیل خواهد داد.
انتخاب دامنه، بسیار بسیار مهم است. به خصوص اگر بخواهید واقعاً روی کار خود برنامهریزی بلند مدت داشته باشید.
انتخاب یک دامنه نامناسب، میتواند بعداً که سایتِ مهمتر و بزرگتری شدید و تصمیم گرفتید آنرا عوض کنید، شما را با مشکلات زیادی مواجه کند. از یک طرف نمیتوانید آنرا عوض کنید چون همهی کاربران فعلیتان شما را با آن دامنه میشناسند و موتورهای جستجو هم دهها صفحه از سایت شما را در دامنه فعلی index کردهاند و از طرف دیگر نمیتوانید با آن بسازید چون مناسب نیست…
نکات زیر را هنگام انتخاب یک دامنه در نظر بگیرید:
– اولاً دامنه باید توسط دیگران رزرو نشده باشد.
فراموش نکنید که هر دامنه فقط توسط یک نفر میتواند ثبت شود و تا انتهای تاریخ انقضایش در مالکیت اوست.
دامنهای که به ذهنتان میرسد را در سایت domaintyper.comو یا ud.comچک کنید تا از آزاد (Available) بودن آن مطمئن شوید.
– دامنه باید تا حد ممکن کوتاه باشد:
تا حد ممکن دنبال دامنهای بگردید که بیش از ۸ کاراکتر نباشد. کاربران معمولاً دامنههای طولانی را دیرتر به خاطر میسپارند یا ارزش کمتری برایش قائلند. ضمناً موتورهای جستجو نیز دامنههای کوتاه را در رتبههای بالاتری قرار میدهند.
ممکن است در نگاه اول به نظر برسد کلمات کوتاه و روند رزرو شده باشد اما من مطمئنم با کمی فکر و بررسی کردن میتوانید کلمات جذابی که به ذهن هیچ کس نرسیده باشد پیدا کنید.
– دامنه ترجیحاً متشکل از حروف مخفف نباشد:
تحقیقات نشان میدهد کاربران کلمات مخفف را خیلی زود فراموش میکنند مگر اینکه حروف مخفف در کنار هم یک کلمه نسبتاً با معنی بسازند. مثلاً دامنه avd.ir هر چند کوتاه است اما به مرور از ذهن کاربران پاک خواهد شد اما مخففهایی مثل ناجا و امثالهم بهتر به خاطر میمانند.
– اگر به حروف مخفف اصرار دارید، از حروف c و حروف دیگر که با فارسی مشکل ایجاد میکند استفاده نکنید:
برخی حروف مانند j و c و l و i و o و q هستند که با چیزهای دیگر اشتباه گرفته میشوند. مثلاً c با عدد ۳۰ و j با g و q با g و o با صفر و i بزرگ با l کوچک اشتباه گرفته میشوند. بعدها در بیان آدرس به دیگران با مشکلات زیادی مواجه خواهید شد.
– از کلمات انگلیسی با املای سخت و خاص استفاده نکنید:
برخی کلمات انگلیسی هستند که نوشتن آنها واقعاً مشکل است. مثلاً یکی از دانشجوها برای سایتش با عنوان «کودکانه» میخواست کلمه puerile را انتخاب کند! اولاً این کلمه به معنای «بچگانه» (به معنی احمقانه) بود و ثانیاً من نتوانستم این کلمه را حتی بخوانم چه برسد به اینکه حفظ کنم!
– در نام دامنه فقط استفاده از – مجاز است که آنرا هم استفاده نکنید:
سعی کنید هرگز از – (dash یا همان خط تیره) در نام دامنه استفاده نکنید چون فهماندن آن به کاربران فارسیزبان واقعاً مشکل است. اگر مثلاً بگویید دامنه سایت من aftab-host.com است، باید کلی جواب پس بدهید: دش یعنی چه؟ منظورت همان آندرلاین است؟ یعنی شیفت را بگیرم بزنم یا نه؟…
– دامنه مرتبط با موضوع سایتتان باشد:
خیلی مهم است که کاربران وقتی نام سایت شما را میآورند، کاری که در سایتتان انجام میدهید به ذهنشان بیاید. برای موتورهای جستجو، این خیلی مهم است که کلمه کلیدی مرتبط با شغل شما در دامنه بیان شده باشد.
– اگر کلمات روند (round) و با معنا، آزاد نبود، از ترکیب دو یا چند کلمه استفاده کنید:
گاهی با ترکیب دو کلمه، کلمات بسیار جالبی ایجاد میشود که بهتر از کلمات تنها به خاطر میماند!
میتوانید از ترکیب کلمات فارسی و انگلیسی استفاده کنید. مثلاً در testa.cc کلمه test را با «الف فاعلساز» ترکیب کردهایم تا به معنی «تست گیرنده» شود.
– پسوند مرتبط با موضوع کار خود را انتخاب کنید:
این روزها بیش از ده پسوند برای دامنهها قابل تصور است؛ مانند: ir, com, net, org, biz, ws, us, tv, cc و … و پسوندهای جدیدمانند .land, .company, .game و …
سعی کنید برای سایت خود پسوندی را انتخاب کنید که مرتبط با موضوع سایت باشد؛ مثلاً برای کارهای تجاری، com را انتخاب کنید. برای کارهای شبکه، net را، اگر سازمان هستید، org را و اگر سایتی فقط ویژه کاربران ایرانی هستید، ir را انتخاب کنید… اگر پسوند و دامنه مورد نظرتان آزاد نبود، پسوندهای ناشناخته مانند ws و us و … را در نظر بگیرید.
– دامنه ترجیحاً حاوی عدد نباشد:
این روزها وجود عدد در دامنه یک نوع بیاعتمادی را القا میکند. از بس سایتهایی بودهاند که فیلتر شدهاند و انتهای دامنهشان یک ۲ یا ۳ قرار دادهاند و دوباره فعالیت غیرقانونی خود را ادامه دادهاند، کاربران به محض دیدن عدد احساس غیرقانونی بودن فعالیت شما را پیدا میکنند.
شما هیچ شرکت یا سایت مشهوری را نخواهید یافت که عدد در دامنهاش به کار ببرد.
آفتابگردان – پایان